Pinda Paste bereiding

Nieuw project in Bongo

In Bongo ondersteunt de Ghana Werkgroep Roden sinds 2006 projecten om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren.
Zo zijn er in 2017 en 2018  bij 4 dorpen plantages aangelegd van vruchtbomen en voorzien van een waterpomp. Onder de bomen wordt groente verbouwd. Hierdoor krijgen de inwoners het hele jaar door voedselzekerheid.

Er is vraag naar meer plantages, maar toch wil de Bongo Ateel-Taaba Group graag eerst een ander project realiseren, namelijk het produceren van GROUNDNUT PASTE (pasta van pinda’s).
De bedoeling van dit project is het creëren van banen, maar ook het verdienen van geld om andere projecten, zoals plantages, te kunnen financieren.

Er is veel vraag naar Groundnut paste door winkels, restaurants en dergelijke. Op dit moment wordt het, op kleine schaal, door particulieren gemaakt, maar nergens bedrijfsmatig. Als bedrijf(je kan men goede kwaliteit leveren tegen lagere prijzen. Groundnut paste wordt in heel veel landen gegeten en lijkt wel een beetje op onze pindakaas.

Het is combineerbaar met veel soorten ingrediënten en specerijen. Ieder land heeft zijn eigen recepten en combinaties. In Ghana wordt het veel gebruikt om soep van te maken. Deze wordt dan opgediend met rijst, cassave of yam. Om de pasta te produceren moet er een werkruimte worden gebouwd en moeten er twee molens worden aangeschaft om mee te malen.

Wilde Ganzenwildeganzen

Leden van de Ghana Werkgroep Roden zijn op bezoek geweest bij de Wilde Ganzen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om samen te werken, zowel op het gebied van financiële ondersteuning als voor inhoudelijk overleg. Het was een heel plezierig contact  en na een aantal uitwisselingen van plannen en reacties daarop is besloten, om samen de kosten voor de start van het project te dragen. Binnenkort gaat de financiële werving van start zowel bij de Wilde Ganzen als bij de werkgroep. Ook zal een deel van de opbrengst van de Boekenmarkt 2019 voor het project ingezet worden. Begin volgend jaar kan het project dan starten.