Corona in Ghana

 

Steun de Corona slachtoffers in Ghana en doneer nu >>

 

Achtergrond
Het coronavirus bereikte in maart 2020 Ghana. Een aantal personen die terugkeerden uit Europa werden positief getest.
Ghana nam onmiddellijk maatregelen om verspreiding tegen te gaan door het sluiten van de grenzen. Maar de ziekte was al binnen gedrongen en begon zich vooral in de 2 grootste steden, Accra en Kumasi, te verspreiden.

De Lock down van Accra en Kumasi en de effecten daarvan.
De regering nam dadelijk het drastische besluit om de 2 grote steden in Lock down te plaatsen. Dit had hele grote negatieve gevolgen voor de armen en kwetsbaren, vooral seizoenarbeiders uit Noord Ghana. Vaak verdienden zij niet meer dan 4 tot 5 Ghc (minder dan een dollar) per dag. Gedurende de Lock down stopten hun werkzaamheden en hadden zij een groot gebrek aan eten. De regering en hulporganisaties deelden wel voedsel uit, maar het lukte hen niet hiervan gebruik te maken.

Slachtoffers vluchtten naar huis.
Een aantal van deze arbeiders lukte het tijdig terug te keren naar het noorden, anderen volgden zodra ze de kans zagen.
De meesten keerden terug zonder geld of eten. Ongelukkigerwijs was dit ook net in de periode dat er elk jaar om deze tijd een periode van tekort aan voedsel en honger is, in afwachting van de nieuwe oogst. De gesloten grenzen met de buurlanden en het lang uitblijven van de jaarlijkse regenperiode vergroten het probleem  Hierdoor zijn de voedselprijzen hoog.

En nu moeten er dus nog meer monden gevoed worden, waardoor er veel honger is in de arme en kwetsbare gezinnen.
Bovendien krijgen schoolkinderen elke dag een warme maaltijd op school, zodat zij in elk geval één keer per dag te eten hebben. Dit verviel toen de scholen sloten in verband met de coronamatregelen.

Aanvraag
Uit Ghana kwamen aanvragen voor voedselhulp. De bedoeling is om een aantal geselecteerde slachtoffers, vooral vrouwen, te helpen met voedsel. De steun gaat naar kwetsbare vrouwen, vooral weduwen en ouderen waarvan de kinderen terug gekomen zijn door de Lock down.

De bedoeling is om  grote zakken mais, millet, pinda’s en bonen te kopen en deze te verdelen. Hiermee  hebben alle gezinnen genoeg te eten tot het regenseizoen begint en er weer groente verbouwt wordt op de boerenbedrijfjes.
Ondertussen heeft de Ghana Werkgroep, met een bijdrage van de Stichting Amsterdam-Bolgatanga  € 4.000.-naar Sumbrungu gestuurd. Ook de aanvraag uit Bongo voor € 6.000.- wil zij graag honoreren.

Uw bijdrage hiervoor is van harte welkom.