Varkenshouderij

varkentjes

Vrouweninitiatief  in Nangodi

In 2012 zijn 17 vrouwen uit Nangodi, onder leiding van Hannah Akelembona gestart met een varkenshouderij. Op deze manier willen ze geld verdienen om
 
1. Werkgelegenheid  en werkervaring te creĆ«ren in Nangodi
2. De jeugd uit  het dorp kansen te bieden om een vak te leren en eventueel geld te verdienen  voor scholing
 
De varkenshouderij is inmiddels flink gegroeid. Na uitbreiding van de stal in 2014 kunnen ze rond de 30 varkens houden. Regelmatig verkopen ze biggen. Daarbij wachten ze tot de biggen stevig zijn en voldoende geld opbrengen. Ze vervoeren vervolgens de dieren met behulp van een Motor King (motor met aanhangwagen) die dankzij  een gift van de Ghan Werkgroep aangeschaft kon worden. Deze motor King vinden ze onmisbaar om spullen ten behoeve van het project te vervoeren. Maar ook wordt het gebruikt als iemand naar het ziekenhuis moet. 
 
Dankzij de aanschaf van een maismolen, die sinds begin 2017 draait, kunnen de dieren nu meer voedsel krijgen. Het gaat om voer geschikt voor varkens wat voorkomt dat het eten voor de varkens concurreert  met eten voor de bevolking.  
 
Al heeft de vrouwengroep steeds meer varkens voor de verkoop, het duurt nog even voordat ze ook winst kunnen maken. Zodoende is doelstelling 2 nog niet gelukt. Doelstelling 1 gelukkig wel. Immers de vrouwen doen werkervaring op en hebben wat meer inkomsten. Maar onderwijs voor de jeugd kan daar nog niet van betaald worden. Samen met de vrouwengroep denken we momenteel na over mogelijkheden om toch ook de jeugd kansen te bieden.
 
In 2016 heeft de vrouwengroep ook trainingen gevolgd. Ze hebben bijscholing gehad op het gebied van veeteelt en medische verzorging van varkens, als ook op het gebied van groepsdynamica binnen hun team. Ze zeggen zelf veel gehad te hebben aan de trainingen. 
 
Ondersteuning van dit initiatief is blijvend nodig. Vooral om doelstelling 2 te gaan realiseren en dat kost tijd en geld. Aan inzet gelukkig geen gebrek. Dankzij de bezielende leiding van contactpersoon Hannah worden haperingen in inzet en motivatie meestal omgezet naar hoop en toekomstdromen. En wij doen ons best die gedrevenheid en hoop te voeden door onze steun en betrokkenheid te tonen, in woord en daad.