Hoge nood...

toiletten

Iedereen  heeft regelmatig hoge nood, ook als je in een dorpje het noorden van Ghana  woont. Om het toilet te vinden hoef je maar op de geur af te gaan, dan kom je  ongeveer midden in het dorp uit. Het is bij een zogenaamde K.V.I.P. (Kumasi  Improved Ventilated Private Toilet). Hoezo  privé, je moet het delen met het hele dorp en dat het toilet geventileerd is, kan  je op een kilometer afstand al ruiken. Het erge is, dat de toiletten van  iedereen zijn en dus van niemand en dientengevolge niet altijd erg schoon want  water is ook vaak ver weg. Wij als propere  Nederlanders trekken daar onze neus voor op……toch?
De  oplossing is simpel, iedereen zijn eigen toilet, net als bij ons. Dat kost geld  en als je maar nauwelijks voldoende te eten hebt komt er dus geen klein  k.v.i.p.-tje achter je hut. Jammer, het zou de hygiëne en de kans op ziektes  drastisch verkleinen. Een minder  erg onwelriekende en praktische tweezitter heb je al voor een kleine € 500.- We hebben  er via Fr. Clement nu al een paar geplaatst, maar we zouden er graag samen met  hem nog veel meer willen plaatsen……

Een eigen toilet
In het  aprilnummer 2010 schreven we al over de toiletten die voor een paar gezinnen  worden gebouwd. Het is nog een heel karwei. Er moest eerst veel grond worden  verzet voor grote gemetselde septic tanks onder ieder toilet. Het aanmaken van  de cementblokken (stenen), het metselwerk, afwerking enz. is allemaal gedaan en  alles is nu klaar. Het heeft wel even geduurd omdat dit soort werkzaamheden in  de regentijd meestal stil ligt.   

Het is een  project van Fr. Clement Agamba, die zelf om studieredenen al enige jaren in  Amerika zit. Met hard werken, hij is daar priester in meerdere parochies,  krijgt hij het studiegeld bij elkaar. Daarnaast stuurt hij, via vrienden, ook  nog dit soort projecten aan. In november zal hij Ghana weer bezoeken en zullen we  zeker foto’s krijgen van het eindresultaat.

2012
Er zijn dit jaar toiletten gebouwd in Kongwana op voorspraak van Clement Agamba. Hij heeft ons gevraagd, of het mogelijk is om meer toiletten te bouwen. Inmiddels hebben we een projectaanvraag van hem gekregen en willen we eventueel aan het verzoek voldoen. De toiletten zijn “twoseaters” en worden aan (groot)families gegeven, zodat schoonhouden en onderhoud gegarandeerd is. Door het geven van eigen toiletten hoeven de mensen geen gebruik meer te maken van de natuur of van openbare toiletten. Belangrijkste reden is echter het terugdringen van besmettelijke ziektes als cholera en tyfus. Dit project is in het kader van Millenniumdoelen voor 2015.

Bekijk hier de foto's van de toiletten >>