Contactpersonen Sumbrungu

Rex Asanga
Rex is landbouwkundige en was werkzaam bij het bisdom in Bolgatanga, waar de Ghana Werkgroep contacten mee had.

In 1996/1997 heeft hij een jaar gestudeerd aan de Tropische Landbouw Hogeschool in Deventer.

Na terugkeer in Ghana is hij nog een aantal jaren bij het bisdom blijven werken. Daarna heeft hij zijn studie afgemaakt aan de universiteit in Accra.

Hij werd projectleider in Ghana voor TRIAS, een internationale ontwikkelingsorganisatie, gevestigd in Brussel. In die tijd kwam hij regelmatig in Roden als hij in Brussel moest zijn voor overleg. Op dit moment werkt hij zelfstandig.

Al in de tijd dat hij voor het bisdom werkte is hij, als vrijwilliger, begonnen met het opzetten van projecten voor de arme bevolking in Noord Ghana.

Samen met een aantal andere, hoog opgeleide, mannen heeft hij, in 2003, CESRUD, een centrum voor duurzame plattelandsontwikkeling opgericht. Hij is daarvan de directeur.  Alle projecten die de Ghana Werkgroep ondersteunt in Sumbrungu en omgeving lopen via CESRUD, met Rex als contactpersoon.

In december 2019 bracht Rex een bezoek aan Nederland. Er is toen uitgebreid gesproken over onze meer dan 20 jarige samenwerking.

Vanaf het begin is de samenwerking gericht op vrouwen, daar zij “het nekje” zijn waar de samenleving daar om draait en zij bovendien bereid zijn tot verandering. Er is gestart met  graanmolens, om vrouwentaken te verlichten en ruimte te geven voor ander werk, dat geld kan opleveren. De uitgave van microkredieten voor groepen vrouwen volgt daarop vrij snel. De vrouwen investeren in activiteiten als handelen op de markt, eten klaarmaken, weven, kinderopvang, bomen planten. Tegelijkertijd krijgen zij trainingen gericht op emancipatie,  samenwerking en groepsdynamica.

Ook is er jarenlang aan een Ontwikkelings- en ontmoetingscentrum voor vrouwen gebouwd. De vrouwen organiseren zichzelf in SUBWA, Sumbrungu Bussiness Women Association, een organisatie die de vrouwen ondersteunt en helpt. In  2008 zijn ongeveer 2000 vrouwen actief betrokken bij SUBWA.